LNB terapija bolečine
opredelitev in delovanje
Novo razumevanje bolečine

LNB, nova nemška terapija akutnih in kroničnih bolečin gibalnega aparata, je postavila nov mejnik v razlagi in obravnavi bolečine.

Adut LNB, terapije bolečine po Liebscher in Bracht, je odpravljanje poglavitnega vzroka večine bolečinskih stanj, ki mučijo ljudi današnjega časa; bolečin se torej loteva tam, od koder dejansko izvirajo. Temelji na povsem novem, pozitivnem razumevanju bolečine.

Bolečina v resnici želi lastnika telesa opozoriti, da mu pretijo degenerativne spremembe ali njihovo nadaljnje povečanje, in ga zaščititi pred njimi. Natanko tako kot želi npr. kontrolna lučka za olje opozoriti voznika, da motorju pričenja primanjkovati olja. Če boste lučko prelepili z lepilnim trakom in vozili dalje kot da nič ni, se bo v motorju slej ko prej zgodila kapitalna škoda. Podobno se godi Vam z Vašimi bolečinami, če jih (dlje časa) zatirate z analgetiki.
Vaše telo pač ne premore kontrolnih lučk, temveč ima svojo govorico, kadar mu kaj ni prav.

Največkrat »bolijo« predvsem opozorilne oziroma alarmne bolečine in ne bolečine zaradi obrabe.Nek sklep, npr., lahko boli, še preden sploh nastopi obraba (poznate koga, ki ga tarejo bolečine, njegova diagnoza pa brez posebnosti?); in kar je verjetno še težje razumeti: po drugi strani nas lahko preneha boleti kljub temu, da že imamo diagnosticirano obrabo!Zakaj nas torej boli? Primarni razlog največjega števila bolečin v današnjem času so napačni mišični programi; lahko bi tudi rekli: bolni mišični programi. Zaradi dolgotrajnega napačnega obremenjevanja mišičja (manjkajočih ali enostranskih obremenitev v poklicu ali športu – posledice so enake) se mišice in vezivno tkivo vse bolj krajšajo. Povečana napetost po eni strani povzroča konstantno prevelike sile pritiska in trenja v sklepu, po drugi strani vzdraženo stanje narastišč kit na kost. Poleg tega okrnjeno / enostransko gibanje vodi do poslabšanja presnove v sklepu. Vse to vodi do strukturnih okvar v sklepu in njegovi okolici: tanjšanje hrustanca, diskus hernija, drsenje vretenc, stenoze (zožitve) hrbtenjačnega kanala, osteofiti (kostni izrastki), natrganine meniskusa, teniški komolec, kalcinacija rame, izrastek na petnici, sindrom karpalnega kanala, idr. so v enaki meri tako posledica kot izraz mišičnih skrajšav.

Veliko bolečin, ki čez čas pridejo nazaj po ortopedskih operacijah ali drugih terapijah, lahko razložimo s tem, da ni bil rešen osnovni problem. Tudi migrene, napetostne glavobole, tinitus, nevralgijo trigeminusa ter tudi fibromialgijo je z LNB mogoče obravnavati učinkovito in trajnostno.

Cilj vzročnega odpravljanja bolečine je torej vzpostavitev prvotnega, zdravega mišičnega ravnovesja in s tem biodinamičnega ravnovesja sil v sklepu.