LNB terapija bolečine
opredelitev in delovanje
LNB protibolečinska obravnava je v svojem bistvu prej TRENING kot terapija

LNB pritiskanje na boleče točke:

Ciljana obravnava narastišč kit na kosti s pomočjo pritiskanja s prstom vpliva na regulacijo mišičnega tonusa v centralnem živčevju in vodi do takojšnje mišične sprostitve. Reprogramiranje mišičja na »sproščeno in popustljivo« razbremeni sklepe in zato vodi že pri prvi obravnavi do zmanjšanja bolečine (odpade opozorilna bolečina). Sedaj so dani pogoji za pričetek izvajanja protibolečinskih vaj:

LNB raztezanje mišičnih ožin:

Pokažem Vam im Vas naučim posebnih vaj, sestavljenih iz 6 korakov, ki sproščajo mišice in vezivna tkiva. Z njimi ohranjate na terapiji doseženo stanje zmanjšane ali odpravljene bolečine in ga še nadalje izboljšujete. Poleg tega pridobite nazaj Vam-ne-več-poznan obseg gibljivosti.
Foto: Gorazd Kavčiič

Pozitivni stranski učinki protibolečinskega treninga:


Skrajšana in neprožna muskulatura zaradi povečanih upornih sil in sil trenja telo stane več energije, kar ima lahko za posledico številne spremljajoče pojave: kronična utrujenost, depresivnost, pomanjkanje libida, slabši vid, tinitus (šumenje v ušesih), škripanje z zobmi, omrtvele roke ali noge, rezistentnost na homeopatsko ali akupunkturno zdravljenje… Vse to se z mojim, predvsem pa z Vašim lastnim prizadevanjem lahko izboljša.

LNB obravnava je pod črto bolj proces ozaveščanja, motiviranja in izobraževanja, da si znate pomagati sami! Resnično ne gre dobro brez Vašega aktivnega sodelovanja in motiviranosti, da sprejmete odgovornost do svojega zdravja sami.


Potek obravnave

Zaželeno je, da pridete na LNB terapijo bolečine po možnosti NE pod vplivom analgetikov, ker je pri obravnavi potrebna realna zaznava telesa. Na prvem srečanju v uvodnem pogovoru ustvarim pregled nad Vašo trpečo situacijo in določim skupaj z Vami, kateri del telesa bom obravnavala najprej (če Vas boli na več mestih, na posameznem srečanju obravnavam eno samo bolečino – tisto kar najbolj boli). Sledi zelo natančna opredelitev obravnavane bolečine in po možnosti njen izziv (v določenem položaju ali gibu), ki služi za inicialno referenčno vrednost. Za tem je na vrsti ročno pritiskanje na boleče točke. Jakost pritiska odmerjam glede na Vaše sprotne povratne informacije. Sledi ponovno izzivanje referenčne bolečine – primerjava prej-potem, ko mnogi doživijo (pozitivno) presenečenje, da ne rečem začudenje. Sledi še učenje LNB raztezanja mišičnih ožin, ki ga dobite za »domačo nalogo«, točno določene vaje za točno določene bolečine.


Foto: Gorazd Kavčiič

Trditve o učinkovitosti obravnavane terapije se na prvi pogled gotovo marsikomu zdijo nemogoče; pretiravanje. V približno 60-90 minutah se lahko prepričate sami, če ta obravnava dobro dene tudi Vam. Po tem, ko običajno že na prvem srečanju dosežemo znaten upad bolečine, pa v začetni fazi mišice lahko »padejo nazaj« v prvotno stanje napetosti. Na začetku lahko celo pride do prehodnega poslabšanja situacije. Za trajno izboljšanje stanja so v povprečju potrebna 3-4 individualna srečanja, včasih manj, včasih pač več, odvisno od kompleksnosti težave (običajno v tedenskih intervalih). Težišče se iz srečanja v srečanje vse bolj pomika v osvajanje in samostojno obvladanje terapevtskih vaj, saj te po zaključku terapije izvajate sami še naprej, da utrjujete in ohranjate mišično ravnovesje.

Ker vam nazorno razložim mehanizme nastanka bolečine in mehanizme protibolečinskih vaj, in ker predvsem sami občutite pozitivne učinke, samostojno izvajanje razteznih vaj običajno .

LNB – pomoč do samopomoči – pravilno gibanje namesto jemanja analgetikov.